Sterilizacija i dezinfekcija

 

U Centru dentalne medicine Fabris, postupci sterilizacije i dezinfekcije provode se prema međunarodnim standardima i zakonima Europske unije! Znajući koliko je ovo bitna stavka, iako je ponekad pacijenti nisu svjesni, naše smo postupke sterilizacije odlučili posebno naglasiti.

Centar Fabris opremljen je sterilizatorima nove generacije. Za sterilizaciju instrumenata koristimo sterilizatore suhim zrakom, autoklav, te quartz sterilizator. Površine kirurške sale sterilizirane su UV svjetlom.

Sterilizacija je proces ili postupak kojim se uništavaju sve vrste i oblici mikroorganizama, uključujući i najotpornije bakterijske spore. Sterilno, znači lišeno svakog oblika i kategorije života.

Sterilizacija instrumenata vrši se u suhom sterilizatoru i autoklavu – sterilizatoru vlažnim zrakom, na visokim temperaturama kroz određeno vrijeme, koje je potrebno za potpuno uništavanje svih oblika bakterija, virusa, gljiva te ostalih oblika mikroorganizama. Zbog zaštite pacijenta kao i samog osoblja, svaki član stomatološkog tima cijepljen je protiv Hepatitisa B. Uz obavezno korištenje protektivnih barijera, kao što su maske i facijalni štitnici, koristimo materijale za jednokratnu uporabu gdje god je to moguće: jednokratne lateks rukavice, maske, sisaljke, šprice, igle, čašice, zaštitni ubrusi za pacijenta, jednokratne podloge za instrumente te jednokratne vrećice za sterilizaciju instrumenata. Svrdla su dezinficirana i sterilizirana nakon svake uporabe, kao i instrumenti pakirani u zasebnim vrećicama.

Dezinfekcija označava čitav niz postupaka kojim se uništavaju, inhibiraju, uklanjaju vegetativni oblici mikroorganizama. Ovim se postupkom mikroorganizmi reduciraju na razinu koja ne šteti ljudskom zdravlju. Dezinfekcijom se uklanjaju potencijalni uzroci infekcija, a time i mogućnost zaraze.

Visokovrijednim i izrazito jakim kemijskim otopinama (dezinficijensima), tretiramo sve radne površine, stomatološku stolicu, nasadnike, otiske, protetske nadomjeske te zaštitne maske stomatologa. Instrumenti prije sterilizacije obavezno prolaze kroz proces dezinfekcije. Sterilnost i čistoća jedini su način da se spriječi prijenos infekcije.

Kako bismo zaštitili vas, a i nas same, sterilizaciji i dezinfekciji posvećujemo posebnu pažnju i pozornost.

Pitajte nas!

Započnite vaše putovanje
prema savršenom osmijehu već danas!
Javite nam se s pitanjima, prijedlozima ili komentarima.
Naši stručnjaci odgovorit će vam u najkraćem roku.

Vaše ime i prezime*

Vaša e-mail adresa*

Vaš broj telefona

Vaš Grad*

Vaša poruka*

Imate li RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit.