Zubna protetika

 

Stomatološka protetika namijenjena je svima koji imaju potrebu nadoknaditi jedan ili više izgubljenih zubi ili nisu u potpunosti zadovoljni izgledom postojećih. Nepravilnosti boje, oblika ili položaja zubi ili iz bilo kojeg drugog razloga narušena zubna estetika, ne moraju definirati vaš osmijeh. Stomatološka protetika omogućuje svakome potpuni zubni niz te prekrasan osmijeh. Nedostatak jednog ili više zuba, često uzrokuje bol, škljocanje i patološke promjene u čeljusnom zglobu, zbog nepravilnih pokreta tijekom žvakanja ili žvakanja pretežno samo jednom stranom usta. Ipak, to su poteškoće koje s uspjehom rješava zubna protetika. Stručnjaci Centra Fabris u suradnji s laboratorijskim timom specijaliziranim za rad u estetskoj stomatologiji i protetici, nadomještaju nepravilnosti keramičkim ljuskicama i zubnim krunicama, a u slučajevima u kojima nedostaje više zuba, radi se zubni most. Protetika se dijeli na fiksnu i mobilnu. Fiksni radovi se trajno cementiraju, dok se mobilni radovi svakodnevno uklanjaju iz usta.

Fiksna protetika

 

Fiksna protetika obuhvaća sve radove kojima je u cilju nadoknada estetike i funkcije postojećih zuba ili zuba koji nedostaju. Fiksna protetika trajno je uklopljena u zubni niz, poput prirodnih zuba, i ne može se svojevoljno ukloniti iz usta. Krunice U svakodnevnom govoru zubne krunice poznatije su kao zubne navlake. Navlake su napravljene od keramike (uvriježeni naziv su porculanske krunice), zirkon-keramike ili metal-keramike. Keramičke krunice pokrivaju čitave zube te postaju njihova nova, vidljiva površina. Zubna krunica dugoročno se ugrađuje na odabrano mjesto, najčešće zbog nedostatka zuba, loma krune zuba, karijesa koji je vidljivo narušio estetiku i funkciju ili, jednostavno, zbog estetskog nezadovoljstva postojećim stanjem zuba. Oblik krunice morfološki je jednak prirodnoj kruni zuba koja se nadomješta. Ako je, pak, izrada krunice estetski indicirana, novi zub može poprimiti sasvim novi oblik i boju te na taj način uljepšati vaš osmijeh.

Razlozi za izradu krunica mogu biti:

  • Zaštita – zubna krunica izrađuje se kako bi spriječila lom preostale zubne krune, oštećene fizičkom traumom ili karijesom.
  • Estetika – krunicom se želi promijeniti izgled estetski nezadovoljavajućeg zuba
  • Protetika – krunica se postavlja se kao nosač za zubni most

 

Most

 

Zubni most izraz je za nekoliko spojenih krunica.
Najčešće se ugrađuje kod nedostatka jednog ili više zuba. Most se sidri do dva ili više nosača koji mogu biti prirodni zubi ili implantati. Uz estetsku, most za zube ima i zaštitnu funkciju jer, osim što uljepšava osmijeh, sprječava pomicanje susjednih zuba i nepravilnosti u zagrizu. Nedostatak jednog ili više zuba često uzrokuje patološke promjene te, posljedično, snažne bolove u čeljusnom zglobu zbog nepravilnih pokreta tijekom žvakanja ili žvakanja pretežno na jednu stranu.

Funkcije mosta:

  • Funkcija žvakanja – nadomještanje prirodnih zuba koji nedostaju
  • Fonetska funkcija – uspostava normalne fonetike (govora)
  • Estetska funkcija – prirodan izgled koji se postiže odgovarajućom bojom, oblikom i položajem
  • Profilaktička funkcija – uspostavljanje pravilne okluzije i artikulacije, podizanje visine zagriza
  • Učvršćivanje paradontno promijenjenih zuba
  • Spriječavanje komplikacija uzrokovanih promjenama položaja zuba
  • Spriječavanje patoloških promjena u čeljusnom zglobu

dr. Fabris jedan je od vodećih stručnjaka za implantologiju u Hrvatskoj, a već 35 godina u svakom pojedinom radu nameće imperative estetike i vrhunske kvalitete.
Dugogodišnji je član najveće svjetske implantološke organizacije (ICOI) te International Team for Implantology (ITI).

Obratite nam se s povjerenjem.

SLUČAJ

Nakon frakture sjekutića i gubitka nekoliko zuba u stražnjim regijama gornje čeljusti, pacijent dolazi u Centar Fabris pronaći adekvatno rješenje kojim će se nadoknaditi nedostajući zubi i zaštiti postojeći. Imperativ u estetici jest bio zadržati apsolutnu prirodnost. Nakon detaljne analize stanja i planiranja terapije u problematičnoj gornjoj čeljusti, naši su stručnjaci ocijenili zube za koje smatraju da se, bez obzira na loše stanje, imaju mogućnost liječenjem spasiti. Nakon uspješnog liječenja i nadogradnje pojedinih zuba, zbog njihove oslabljene strukture uslijedila je izrada fiksno-protetske rekonstrukcije. Odlučili smo se, u dogovoru s pacijentom, za metal keramičke mostove. Rezultat je obnovljena, dugo željena funkcija, visoka estetika, prirodnost i zaštitia postojećih zuba te ponovni osmijeh na licu našeg dragog pacijenta.

MOBILNA PROTETIKA

Mobilna protetika danas se, zbog rješenja koja nude implantologija i fiksna protetika, koristi sve rjeđe.

Mobilni protetski nadomjesci su totalne proteze, djelomične proteze, imedijatne proteze i proteze na implantatima.

Totalne proteze

Totalne proteze za zube su mobilni stomatoprotetski nadomjesci izgubljenih zuba i dijelova koštanog alveolarnog grebena u bezuboj čeljusti, koji omogućavaju obnovu narušenih funkcija poput žvakanja, govora i estetike. Budući da je pomična, zubna proteza može se cijela izvaditi iz usta.

 

 

Djelomične proteze

Djelomične zubne proteze su nadomjesci određenog broja zuba.
Djelomično su oslonjena na neke ili sve preostale zube i na taj se način uspostavljaju stabilnost i bolju prilagodljivost. Zubna proteza je pomična i pacijent je u mogućnosti izvaditi je iz usta.

Imedijatne proteze

Imedijatne proteze (lat. imediatus – neposredan) su privremene proteze koje se izrađuju u prisustvu zuba koji se planiraju izvaditi, a stavlja se u usta neposredno nakon njihovog vađenja.

Prilikom odabira terapije, uzimaju se u obzir visoki kriteriji estetike i funkcionalnosti, a kvalitetna izrada i trajnost imperativi su svakog našeg rada.

 

 

SLUČAJ

Dugogodišnje nezadovoljstvo i problemi sa zubima uspješno su riješeni. Ovaj 58-ogodišnji pacijent podvrgnut je protetskoj rehabilitaciji obje čeljusti koja obuhvaća metal keramičke krunice i parcijalne proteze. Prve dvije fotografije su stanje zubi prije zahvata, a druge dvije poslije.

Pitajte nas!

Započnite vaše putovanje
prema savršenom osmijehu već danas!
Javite nam se s pitanjima, prijedlozima ili komentarima.
Naši stručnjaci odgovorit će vam u najkraćem roku.

Vaše ime i prezime*

Vaša e-mail adresa*

Vaš broj telefona

Vaš Grad*

Vaša poruka*

Imate li RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit.