Prije i nakon operativnog zahvata

 

Kao i svaki drugi operativni zahvat, ni onaj stomatološki nije bezazlen. Kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija, potrebno je pridržavati se uputa stomatologa.  

Prije operativnog zahvata

 

  • Dva dana prije zahvata, potrebno je prestati s terapijom aspirina ili drugih lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, osim u slučajevima u kojima je preporuka liječnika da ne prestajete uzimati terapiju.
  • Prije prestanka uzimanja bilo kojeg lijeka, potrebno je savjetovati se s liječnikom koji je propisao taj lijek!
  • Prilikom dogovora za termin operativnog zahvata, obavezno obavijestiti stomatologa o antikoagulantnoj terapiji.
  • Obavijestiti stomatologa o terapiji bilo kojim lijekovima, kroničnim bolestima, prethodnim operativnim zahvatima, zračenju te alergijama na lijekove i anestetike.
  • Prilikom dogovora termina, važno je upozoriti stomatologa na bilo koju zaraznu bolesti kako bi vas i sebe zaštitio dodatnim mjerama.

 

Na dan operativnog zahvata

 

  • Prije zahvata, obvezno pojesti kvalitetan obrok.
  • Poželjna je lagana i udobna odjeća i obuća.
  • Pripremiti led u svom domu koji će poslužiti za hlađenje operiranog područja.
  • Opskrbiti se hladnom jelima kao što su jogurt, sladoled, proteinski shake i slično.
  • Nakon operacije poželjno je organizirati prijevoz. Po potrebi, Centar Fabris organizira prijevoz svim našim pacijentima.

 

Postoperativna njega

Lijekovi

Analgetici ili lijekovi protiv bolova i antiinflamatorni ili protuupalni lijekovi smanjuju osjet boli, snižavaju povišenu temperaturu i djeluju protuupalno. Nazivamo ih i nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima (NSAIL), neopioidni su analgetici, a često se rabe i za liječenje reume. Nakon operativnog zahvata mogu se koristiti lijekovi na bazi paracetamola: Efferalgan, Lekadol, Lupocet, Panadon baby, Panadon, Paracetamol Jadran, Plicet, Caffetin,
Plivadon, Kafan, Saridon, Panadol Extra. Koriste se i lijekovi, derivati propionske kiseline, kao što su Bonifen, Brufen, Ibuprofen i Neofen. Zabranjeno je uzimati pripravke na bazi acetilsalicilne kiseline kao što su Andol, Aspirin, Alka Seltzer, Upsarin, Fortalgin, Coffalgin ili Fenalgin. Oni smanjuju agregaciju trombocita i na taj način usporavaju cijeljenje rane te mogu uzrokovati postoperativnu komplikaciju – produljeno krvarenje.

Antibiotici

Uzeti propisane antibiotike prema uputama liječnika i uvijek popiti cijelu kuru. Uvijek upozoriti liječnika na alergije na lijekove.

Otekline

Ako se oteklina pojavi, dosegnut će svoj maksimum 72 sata nakon zahvata.

Led

Nakon operativnog zahvata, najčešće dolazi do oticanja operativnog i okolnog područja. Da bi se oteklina minimalizirala, preporučeno je hladiti područje ledom.
 Led umotan u krpu (ne direktno) potrebno je prisloniti na lice iznad tretiranog područja i držati desetak minuta, a zatim na desetak minuta ukloniti. Nastaviti aplicirati što je duže moguće.
Najvažnije je odmah nakon operativnog zahvata započeti s hlađenjem područja postupak te ponavljati tijekom 48 sati. Zamrznuti kukuruz ili grašak čine izvrsne ledene paketiće.

Krvarenje

Povremeno blago krvarenje normalno je tijekom prvog i drugog dana nakon operacije
U slučaju da dođe do obilnog krvarenje, potrebno je javiti se našem liječniku.

Higijena usne šupljine

Ne mućkati ili ispirati operirano područje unutar prva 24 sata. To može uzrokovati otapanje ugruška I dovesti do komplikacija. Pranje zuba: dan nakon operacije početi s pranjem i čišćenjem zuba, no pritom izbjegavati operativno područje! Električnu četkicu ne koristiti do 6 tjedana nakon operacije. Ispiranje usta: dva dana nakon operacije možete započeti sa ispiranjem usta propisanim sredstvima. Vaticom ili štapićem za uši umočenim u sredstvo za ispiranje, nježno prijeći preko šavova te tako ukloniti istaložene naslage. Vodeni tuš, kao i električnu četkicu, ne koristiti do 6 tjedana nakon zahvata.

Hrana

Ne koristiti slamčicu, ne srkati niti ispirati usta! U prvih 24 sata, primjerena prehrana važna je za normalno zacjeljivanje rane. Nakon zahvata prehrana bi trebala biti ograničena na hladna tekuća jela (jedena žlicom, a ne slamkom), kao što su voćni frape, frape od povrća, sladoled, proteinski shake i hladno mlijeko. Potrebno je izbjegavati alkohol, peroksid i gazirana pića. Nakon 24 sata, postupno uvoditi u prehranu mekanu hranu, kao što su zobene pahuljice, griz, kuhano povrće, kuhana riba (lešo), raskuhana tjestenina i meko voće poput banana. Jela moraju biti pripremljena tako da se mogu lako žvakati i gutati. Prvih tjedan dana nakon zahvata ne jesti tvrdu hranu oštrih rubova i male sjemenke. Ne preskakati obroke.

Pušenje

Ne pušiti najmanje 3 dana nakon zahvata! Pušenje šteti procesu cijeljenja tkiva i utjecat će na rezultat operativnog zahvata.

Aktivnosti

Potrebno je mirovati na dan operacije te dan nakon operacije. Spavati u povišenom položaju, tako što ćete leđa podložiti sa nekoliko jastuka. Na taj ćete način smanjiti otok. Nakon 24 sata možete se vratiti svom svakodnevnom rasporedu aktivnosti bez napora. Izbjegavajte napore kao što su dizanje teškog tereta, jogging i vježbanje tijekom 10 dana nakon operativnog zahvata.

Pitajte nas!

Započnite vaše putovanje
prema savršenom osmijehu već danas!
Javite nam se s pitanjima, prijedlozima ili komentarima.
Naši stručnjaci odgovorit će vam u najkraćem roku.

Vaše ime i prezime*

Vaša e-mail adresa*

Vaš broj telefona

Vaš Grad*

Vaša poruka*

Imate li RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit.