Parodontologija

 

 

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba, tj. onih dijelova koji drže zub. To su: gingiva, cement korijena, parodontni ligament i alveolarna kost.

U slučaju da se zubi ne očiste nakon jela, na njihovoj se površini stvara plak – ljepljivi, bjelkasti sloj mikroostataka hrane, bakterija i sline.

Bakterije koje se razvijaju u plaku uzrokuju upalu gingive. Krvarenje zubnog mesa jedan je od prvih, ali ne i jedini pokazatelj da je potrebno liječenje.

Ako se gingivitis ne liječi, upala prodire u dublje strukture parodonta te, posljedično, nastaje parodontitis.

Tijekom parodontitisa, uništavaju se potporne strukture zuba, kao sto je i ligament koji veže zub za kost. Rezulatat je rasklimavanje, a potom i gubitak zahvaćenog zuba.

Neredovita i nepravilna oralna higijena te neredovite kontrole kod stomatologa faktori su za razvoj bolesti parodonta – parodontitisa.

Povećani rizik za oboljenje od parodontitisa imaju:

  • Osobe koje puše
  • Osobe koje su pod stresom ili im je sistemskim bolestima i malignim oboljenjima oslabljen imunološki sustav
  • Osobe koje pate od hormonalnih promjena u tijeku puberteta, trudnoće ili menopauze
  • Osobe koje imaju genetsku predispoziciju
  • Osobe s nepravilnom okluzijom – nepravilan zagriz i brojne disfunkcije dovode do neravnomjernog opterećenja zuba unutar zubnog niza.

Bolest zubnog mesa i infekcije mogu se spriječiti ili usporiti, stoga je parodontološka terapija namijenjena osobama u svim životnim dobima, od razdoblja nicanja trajnih zuba do kasne starosti.

Redovito i pravilno održavanje oralne higijene, kao i uklanjanje zubnog kamenca prilikom redovitih posjeta stomatologu, ključni su za sprječavanje razvoja bolesti te za zaustavljanje napredovanja, u slučaju da je bolest već prisutna.

Svaka neliječena parodontna bolest rezultira gubitkom zuba!

Dobra stomatološka ordinacija pravovremeno će vam postaviti dijagnozu i uputiti vas na ciljanu terapiju kojom će parodontolog nastojati regenerirati inficirani i upalno promijenjeni parodont zuba i time zadržati zub u usnoj šupljini.

Što je halitoza?

Neugodan zadah, tj. halitoza, česta je posljedica parodontitisa. Više o tome – ovdje.

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca podrazumijeva postupak kojim se, pomoću ultrazvuka, uklanjaju meke i tvrde naslage na zubu. Redovito uklanjanjem naslaga sprječava se nastanak parodontalnih bolesti (gingivitis i parodontitis).

Odstranjivanje zubnog kamenca brz je, bezbolan i jednostavan postupak koji se obavlja specijaliziranim ultrazvučnim aparatom.

Tretman uklanjanja zubnog kamenca u Centru Fabris uključuje poliranje i protektivnu floridaciju zubi.

Pitajte nas!

Započnite vaše putovanje
prema savršenom osmijehu već danas!
Javite nam se s pitanjima, prijedlozima ili komentarima.
Naši stručnjaci odgovorit će vam u najkraćem roku.

Vaše ime i prezime*

Vaša e-mail adresa*

Vaš broj telefona

Vaš Grad*

Vaša poruka*

Imate li RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit.