Konzervativna stomatologija

 

Konzervativna stomatologija temelj je stomatologije. Temelji se na prevenciji, dijagnostici, liječenju i popravcima zuba oštećenih karijesom. Cilj konzervativne stomatologije su zdravi, lijepi, funkcionalni i estetski uređeni zubi.

Borba protiv karijesa kreće od najmlađih dana. Pranjem zuba i odlascima stomatologu, trudimo se održati zdravlje i ljepotu svojih zuba.

Upravo preventivno djelovanje, jedan je od zadataka konzervativne stomatologije.

Kako bi se na vrijeme prepoznale promjene na zubima, čak i prije nego što pacijent osjeti bol, potrebno je te promjene sustavno pratiti, djelovati preventivno i na taj način spriječiti opsežniju destrukciju zubnog tkiva.

Kada se ipak dogodi bol, najčešće se radi o karijesu ili o upali pulpe zuba, popularno nazvanoj upalom «živca» ili «korijena» zuba.

U tim slučajevima, tehnikama konzervativne stomatologije, stomatolozi rješavaju nastali problem i sprečavaju daljnje komplikacije kao što su jaki, pulsirajući bolovi, oticanje (apsces), gubitak zuba i potreba za opsežnijim zahvatima.

Karijes

Zubni karijes najpoznatije je stanje u stomatologiji. Uzrokovan je postojećim bakterijama u usnoj šupljini i ostacima hrane. Hraneći se ostacima hrane na površini zuba, bakterije proizvode kiseline koje otapaju zubno tkivo, čime stvaraju šupljinu na zubu tj. karijes.

Ako se ne liječi, karijes se širi i zahvaća unutrašnjost zuba u kojoj je smještena zubna pulpa, poznatija kao «živac». Tako, posljedično, uzrokuje infekciju zubne pulpe, tj. «upalu živca», oticanje, te, u krajnjem slučaju, gubitak zuba.

U Dentalnom centru Fabris, karijes otkrivamo uz pomoć najsuvremenije tehnologije, a zubnu krunu restauriramo materijalima izuzetne kvalitete i estetske vrijednosti, čime vraćamo sjaj vašem zubu.

Endodoncija

Endodoncija je poznatija kao «liječenje korijenskih kanala zuba» ili «vađenje zubnog živca».

«Živac» je popularan naziv za pulpu zuba.

Pulpa zuba je mekano tkivo u unutrašnjosti zuba koje sadrži krvne žile i živce. Smještena je u pulpnoj komori koja se nalazi u unutrašnjosti krune zuba i u korijenskim kanalima.

Nakon karijesnog oboljenja ili loma zuba, bakterije prodiru i do pulpne komore te do korijenskih kanala u kojima se nalazi pulpa tj. živac zuba. Kada se zubna pulpa inficira, ne pomaže liječenje karijesa, već se mora liječiti pulpa, a kao posljedica upale javlja se bol. Kako se upala ne bi proširila izvan korijena, u područje kosti, te kako ne bi došlo do oticanja, važno je na vrijeme provesti prikladno liječenje.

Često se, bez ikakvih simptoma, može razviti granulom ili, rjeđe, cista.

Rastom oko vrška korijena, granulom razara kost. Ako se ne liječi na vrijeme, posljedice mogu biti gubitak zuba i kirurško odstranjivanje vrška korijena s dijelom inficirane kosti.

Liječenje zuba u našem je Centru bezbolno i provodi se odstranjivanjem inficiranih dijelova zuba sofisticiranom strojnom i kemijskom obradom korijenskih kanala.

Endometar precizno određuje dužinu kanala, što nam omogućava jednako precizno punjenje kanala do samog vrha korijena zuba.

Na taj način sprečavamo gubitak zuba i razvoj daljnjih komplikacija.

Pitajte nas!

Započnite vaše putovanje
prema savršenom osmijehu već danas!
Javite nam se s pitanjima, prijedlozima ili komentarima.
Naši stručnjaci odgovorit će vam u najkraćem roku.

Vaše ime i prezime*

Vaša e-mail adresa*

Vaš broj telefona

Vaš Grad*

Vaša poruka*

Imate li RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit.