Dječja stomatologija – pedodoncija

 

Pedodoncija ili dječja stomatologija područje je stomatologije namijenjeno isključivo djeci. Dječja stomatologija zahtjeva poseban pristup, drugačije materijale i alate rada, prilagođena objašnjenja te izuzetno mnogo strpljenja. Zadatak svakog stomatologa jest djetetov posjet učiniti što ugodnijim, kako bi se od malih nogu stvarale navike brige oko zuba, a ne strahovi. Dječja stomatološka ordinacija tako postaje svaka ordinacija u kojoj stomatolozi, kroz igru i smijeh, posjet i liječenje čine zabavnim i u kratkom roku postaju prijatelji vašeg djeteta.

U Dentalnom centru Fabris, kroz igru i osmijeh educiramo djecu, približavamo im svijet zubića i usađujemo navike o higijeni.

O zdravlju zuba, važno je educirati i djecu i roditelje, kako bismo zajedno postizali odlične rezultate.

U skladu s godinama, zrelošću i potrebama djeteta, naši stomatolozi odabiru pristup kojim će doprijeti do djeteta i steći njegovo povjerenje. Povjerenje djeteta važno je zaslužiti, a zatim neprestano održavati. U tome je ključan i dobar odnos stomatologa i roditelja koji, ukoliko je potrebno veće liječenje, moraju biti u čestom kontaktu.

Bez obzira na vrstu oboljenja ili povrede, dječja stomatologija za cilj ima liječenje koje mora biti izvedeno na što bezbolniji način. Važno je da posjet stomatologu djetetu bude pozitivno, ugodno i zabavno iskustvo, a traumatske situacije valja izbjegavati pod svaku cijenu.

Djeca zaslužuju sretan i bezbrižan osmjeh! Već dugi niz godina naše male pacijente uspješno liječimo i pratimo njihovo odrastanje, stoga nam svoje mališane prepustite u ruke s punim povjerenjem.

Mliječni zubi

Suprotno uvriježenom mišljenju, mliječni zubi se popravljaju!

Zdravi, funkcionalni zubi koji omogućuju žvakanje i odgrizanje hrane, primarni su uvjet za normalnu probavu, a time i za normalan rast i razvoj djeteta.

Karijesom razoreni mliječni zubi, ako se pravovremeno ne liječe, vode u gnojne upale koje zahvaćaju vrh korijena, tj. periapikalno područje. Osim boli, takve upale mogu uzrokovati oštećenje zametka trajnog zuba nasljednika pa je vađenje takvih zuba često potrebno. Ovo je jedan od najčešćih uzroka preranog gubitka mliječnog zuba. Gubitak jednog ili više zuba u fronti dovodi do smetnji i poremećaja u govoru. Pravilna i redovita higijena te česte kontrole najbolja su prevencija!

 

Ozljede

U najmlađoj dobi, vrlo su česte različite ozljede zuba. Susrećemo prijelome krune zuba i korijena, a nerijetko i potpuno izbijanje zuba. U tom slučaju, vrlo je važno što prije doći do stomatologa jer o tome ovisi i uspješnost tretmana koji slijedi. Stomatološka ordinacija utvrdit će o kakvoj se vrsti oštećenja radi i poduzeti sve potrebne mjere kako bi se traumatska ozljeda sanirala te očuvao trajni zub.

 

Savjeti

 

  • Pravo vrijeme za prvi posjet stomatologu je već nakon nicanja prvog zuba
  • Zubi se peru od trenutka nicanja prvog zuba
  • Četkice su mekane, a veličina je prilagođena uzrastu djeteta
  • Paste se u početku ne koriste
  • Četkanje zubića vrši se neposredno prije spavanja, nakon čega dijete ne smije konzumirati nikakav zaslađeni napitak, kašicu i slično
  • Nakon večernjeg pranja zubi, bilo bi dobro da dijete više ne jede i ne pije zaslađene napitke.

 

 

 

 

Pitajte nas!

Započnite vaše putovanje
prema savršenom osmijehu već danas!
Javite nam se s pitanjima, prijedlozima ili komentarima.
Naši stručnjaci odgovorit će vam u najkraćem roku.

Vaše ime i prezime*

Vaša e-mail adresa*

Vaš broj telefona

Vaš Grad*

Vaša poruka*

Imate li RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit.