5 razloga da već danas počnete koristiti zubni konac

 

blog01

 

Često čujemo da samo četkanje zuba nije dovoljno i da je za održavanje higijene usta važno koristiti zubni konac. Zapravo, čišćenje zubnim koncem toliko je važno da, ako iz nekog razloga morate birati hoćete li ih oprati četkicom ili očistiti koncem, odaberite konac!

Možda zvuči neobično, čak i kontradiktorno, ali bakterije između vaših zuba mogu napraviti više štete od plaka i bakterija s prednje i stražnje strane zuba, gdje vam u pomoć stižu slina, jezik, hrana koju jedete i četkica za zube.

U borbi za čisti prostor između zuba, zubni konac vaš je najbolji (i jedini) saveznik.

Donosimo vam 5 razloga zašto ga morate početi koristiti već danas!

 

1.     Zubni konac smanjuje nakupljanje zubnog plaka i stvaranje karijesa

Čišćenje zuba koncem omogućuje vam da dosegnete područja u usnoj šupljini koja vaša četkica ne može dosegnuti. Zahvaljujući tome, zaustavljate i nakupljanje zubnog plaka i stvaranje karijesa.

Što je, zapravo, zubni plak i kako nastaje karijes?

Zubni plak je bjelkasta ljepljiva naslaga (biofilm) živih i neživih mikroorganizama koja se stvara na zubima, desnima i njihovom spoju, ali i na zubnim protezama, mostovima i drugim protetskim nadoknadama. Stvara se iz sline u obliku tankog sloja koji oblaže zube, a sastoji se od velikog broja bakterija koje štite zube od vanjskih utjecaja. Smatra se da u samo jednom gramu plaka ima oko 220 milijuna bakterija!

Bakterije koje su se naselile između vaših zuba već nakon tri dana stvaraju plak. Plak dozrijeva nakon samo tjedan dana te počinje nepovoljno djelovati na caklinu i stvarati karijes. Ako se ne liječi, karijes se širi i zahvaća unutrašnjost zuba u kojoj je smještena zubna pulpa, poznatija kao «živac». Posljedica ne-liječenja karijesa je gubitak zuba.

 

2.     Sprječava stvaranje zubnog kamenca

Kada se u plak koji stoji na zubima duže vrijeme nataloži kalcij iz sline, nastaje zubni kamenac. Kamenac je toliko čvrst da ga četkicom ne možemo ukloniti sa zuba te onemogućuje kasnije detaljno čišćenje četkicom i zubnim koncem. Kamenac može oštetiti i desni, a bakterije koje se stvaraju oko njega mogu početi razarati kost oko zuba i uzrokovati klimanje.
Korištenje zubnog konca prevenira stvaranje kamenca, a ako je kamenac već nastao, obratite nam se (kliknite ovdje) kako bismo ga uklonili. Skidanje kamenca je brzo i bezbolno, a odrađuje se u samo jednom posjetu.

 

3.     Smanjuje upale i infekcije zubnog mesa

FlossingAko se zubni plak ne čisti, bakterijski biofilm mijenja okolinu u vašim ustima i omogućuje opstanak opasnijim, patogenim bakterijama koje mogu uzrokovati upale i infekcije!
Upala desni ili gingivitis najčešća je posljedica nepravilne higijene usne šupljine. Upala može dovesti i do kroničnih infekcija kao što je parodontitis, a čija posljedica može biti i gubitak jednog ili više zuba. Početne simptome upale desni (osjetljivost, crvenilo, krvarenje tijekom četkanja) često zanemarujemo i kod zubara stižemo kad je, nažalost, već prekasno. Pravilnom higijenom, četkanjem i čišćenjem zubnim koncem, smanjujemo mogućnost upala i infekcija.

 

4.     Smanjuje krvarenje zubnog mesa

Pacijenti nam često govore da ne čiste zube koncem jer im uzrokuje krvarenje desni. Ustvari, zubni konac ne može uzrokovati krvarenje zdravih desni jer zdrave desni ne sadrže dovoljno krvi da bi krvarile, bez obzira koliko ih jako četkali ili potezali konac.

Bolesne desni u sebi sadrže previše krvi jer tijelo šalje krv u njih kako bi se borilo protiv infekcije koja je već nastupila. Što više koristite zubni konac, manje su mogućnosti za infekciju i krvarenje desni!

 

5.     Smanjuje neugodan zadah

Neugodan zadah ili halitoza je najčešće posljedica upale zubnog mesa (gingivitis), upale parodonta (parodontitis), naslaga na jeziku i ostataka hrane među zubima.

Ako se neugodan zadah, unatoč svakodnevnoj higijeni (pročitajte kako ispravno četkati zube), i dalje zadržava u vašim ustima, obratite nam se ovdje kako bismo napravili mikrobiološku analizu i odredili njegov uzrok. U većini slučajeva, u Centru Fabris halitozu liječimo izuzetno brzo, bezbolno i učinkovito.

Čišćenje zuba koncem zahtjeva samo nekoliko dodatnih minuta u vašem danu, a prednosti su, kao što vidite, mnogostruke.

Stoga, čistite zube koncem svaki dan! Idealno bi bilo prije spavanja, ali ako ne stignete tada, očistite ih jednom u 24 sata i vaši će zubi biti na sigurnom, a vaša usta bez neugodnog zadaha. Kutijica za zubni konac je malena i praktična, možete je nositi sa sobom i čistiti vaše zube u pauzi na poslu, dok čekate zeleno svjetlo u prometu ili kad god vam najviše odgovara.

Možda nije idealno, ali nema pogrešnog trenutka za brigu o savršenom i zdravom osmijehu!

 

Dr. med.dent. Ana Fabris

Pitajte nas!

Započnite vaše putovanje
prema savršenom osmijehu već danas!
Javite nam se s pitanjima, prijedlozima ili komentarima.
Naši stručnjaci odgovorit će vam u najkraćem roku.

Vaše ime i prezime*

Vaša e-mail adresa*

Vaš broj telefona

Vaš Grad*

Vaša poruka*

Imate li RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit.